Bejelentkezés

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Adó 1% felajánlás
Elveszett
Lufi az angol buldog elveszett
2011.10.11-n Budapest a XX. kerületben elveszett Lufi névre hallgató angol bulldog szukám.

Részletek

Állatbetegségek

Kullancscsípés állatoknál

Kullancscsípés állatoknálA tavaszi emelkedő hőmérséklet magas páratartalommal együtt különösen kedvez a kullancsok elszaporodásának. A legnagyobb gond a kullanccsal, hogy különféle betegségeket előidéző vírusok, baktériumok jutnak az állat szervezetébe, ahol elszaporodva jól látható tüneteket, gyakran súlyos megbetegedést, esetenként halált okozhatnak.

Felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk kedvencünk védelme érdekében? Ha kullancsot találunk, azt azonnal távolítsuk el, ám sajnos a kisméretű lárvákat sokszor nem találjuk meg, sőt gyakran a kifejlett kullancsot is csak későn fedezzük fel. Nagyon fontos, hogy házi kedvencünket megbízható kullancs elleni védelemben részesítsük. Az egyik legjobb megoldás a kullancs elleni védelemre a hét hónapig ható nyakörv, melyből 1 évre elegendő 2-t vásárolni a maximális védelem érdekében.

Kutyák veszettség elleni oltása

Veszettség elleni oltásAkik kutyát tartanak, biztosan nem ismeretlen számukra, hogy kedvecüket minden évben be kell oltani veszettség ellen. A veszettség elleni oltást 3 hónapos korában meg kell kapnia kedvencünknek. Az állatorvosok minden évben folyamatosan szerveznek oltásokat, melyek pontos helyéről, és idejéről keresse a területileg illetékes állatorvost.

A veszettség elleni oltás macskák számára nem, de járványügyi szempontból, különösen a nem csak zárt lakásban tartott állatok esetében ajánlott őket is beoltani. Az oltás alkalmával az állatorvos általában féregtelenítő tablettát is ad állatkánknak, melyet 6 hónap múlva meg kell ismételni.

Cicák féregtelenítése

Cicák féregtelenítéseAkinek cicája van otthon, biztosan tudja, hogy mennyire nagy macera a kedvencünk szájába juttatni bármit is. A féregtelenítő tabletta beadása pedig egyenesen katasztrófa. Egy osztrák újítás révén elég most már egy speciális hatóanyagot rákenni a cica szőrére a megfelelő védelem érdekében. A készítmény az Európában előforduló összes bél- és emésztőrendszeri féregtől óvja a macskákat. Az orsó-, a galand- és a bányaférgeket már azok fejlődésének kezdeti szakaszában elpusztítja a készítmény.

Állatorvosok szerint a készítmény annyira hatékony, hogy elegendő belőle egy kezelés is. A terméket keresse állatorvosánál, hisz csak receptre kapható.

Parvovírus

ParvovírusA kutyákban előforduló, többnyire súlyos, akár halálos betegség az egyik leggyakoribb, legveszélyesebb bélgyulladást előidéző ok. A betegséget kutyaparvovírus okozza (CPV-2, canine parvo virus).

A lefolyás lehet nagyon gyors, gyors és elhúzódó jellegű is. Leggyakrabban 8 hetes és 6 hónapos kor közötti kedvenceknél kerül megállapításra a betegség. A fertőződést követő 2-4 napos lappangási idő után mutatkoznak meg a tünetek. Ha kutyánk levert, étvágytalan, erős hányása, és hasmenése van, esetleg még véres is, akkor célszerű azonnal állatorvoshoz vinni kutyánkat. A betegséget infúzióval kezelik, mely a kiszáradástól próbálja megvédeni állatunkat.

Jó hír a kutya tartóknak, hogy a megfelelő védőoltással ez a betegség megelőzhető.

Szopornyica

SzopornyicaA szopornyica régóta ismert kór, a kutyák lázas betegsége, amely főként a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutjában, valamint idegrendszeri és ritkábban bőrkiütéses tünetekben nyilvánul meg.

A betegség elsősorban a fiatal kutyákra jelent veszély. A 3-7 napos lappangási idő után a kedvencünknek magas láza lesz, étvágya csökken, hány, esetleg megy a hasa. Amire nagyon oda kell figyelni, hogy a betegség 1. szakaszát követően már majdnem úgy tűnik, mintha meggyógyult volna kiskutyánk, amikor is újra belázasodik, orrfolyása lesz, melyhez torokgyulladás is csatlakozhat.

Ha a szopornyicát nem kezelik a kezdeti stádium 48 órájában, akár halálos kimenetelű is lehet. Érdemes hát beoltani kutyánkat, ami megfelelő védelmet biztosít számára a betegséggel szemben.

Fertőző májgyulladás

Fertőző májgyulladásEzt a betegséget Rubarth-kórnak is nevezik. Lefolyásában könnyen összekeverhető a korábban már említett szopornyicáéval.

A kór leginkább az újszülött kutyákra veszélyes, de ettől függetlenül idősebbek is elkaphatják. A vírus legfőképp a kutya vizeletével terjed. A 2-6 nap lappangási idő után a betegség lázzal, véres hasmenéssel, hányással jár.

A kedvencünk kórházi kezelése is indokolt lehet a belső vérzés miatt. Védelmet egy valami jelenthet házi kedvencünknek, hogyha beoltjuk a megfelelő védőoltással.


Macskaleukózis (FeLV)

MacskaleukózisA macskaleukózis meglehetősen gyakori macskabetegség, mivel a macskák döntő többsége oltatlan. Sajnos mivel a betegség gyógyíthatatlan, így a legtöbb cica elpusztul. Leginkább olyan állatok vannak kitéve a fertőzés veszélyének akik tartósan érintkeznek más állatokkal.

Leggyakrabban fiatalon fertőződnek. A vírus a nyirokszövetekben szaporodik, ezzel károsítja azt, így ezeknek a macskáknak sokszor meglehetősen gyenge az immunrendszerük. A fertőző cicát el kell zárni, és különféle immunerősítő készítményeket kell neki adni. A megbetegedett macskák gyakorlatilag esélytelenek, szteroidokkal, antibiotikumokkal ideig-óráig szinten tartható az állapotuk, de heteken-hónapokon belül elpusztulnak.

A betegség a megfelelő védőoltással megelőzhető.